A slăbit cineva cu metformină?
Metformina este un medicament prescris în mod obișnuit pentru tratarea diabetului. Poate ajuta oamenii să piardă în greutate. Acționează prin reducerea producției de glucoză și a nivelului de zahăr din sânge.
Mai multe studii arată că persoanele care iau metformină pierd cantități modeste de greutate. Poate fi luat sub formă de lichid sau tabletă în timpul meselor.
Pierdere în greutate
Metformina este cel mai vechi medicament pentru diabet de pe piață. Este disponibil de mai bine de 20 de ani. Este primul medicament pe care majoritatea oamenilor le prescriu atunci când au diabet de tip 2 și nu provoacă creștere în greutate precum insulina sau un tratament cu sulfoniluree (de exemplu: glimepiridă, glipizidă, gliburidă).
Metformina este diferită de alte medicamente pentru diabetici prin faptul că ajută oamenii să piardă în greutate. Nu reduce pofta de mâncare, ci schimbă modul în care corpul tău folosește zahărul. De asemenea, te ajută să arzi mai multe calorii. Într-un studiu la scară largă, cei care au luat metformină au slăbit semnificativ mai mult decât cei care au luat placebo. Acest lucru este important, deoarece persoanele care pierd mult in greutate sunt mai putin predispuse decat altii sa se imbolnaveasca sau sa aiba crize.
Cercetătorii încă încearcă să înțeleagă cum ajută metformina la pierderea în greutate. O teorie este că schimbă echilibrul bacteriilor din sistemul tău digestiv și activează enzimele care ajută corpul să folosească grăsimea mai eficient. De asemenea, medicamentul pare să-ți reducă pofta de mâncare prin creșterea nivelului de hormon leptinei, ceea ce te face să te simți mulțumit. Această combinație poate explica de ce este atât de eficientă pentru a ajuta oamenii să piardă în greutate.
Metformina poate provoca dureri de stomac și diaree la unele persoane, ceea ce face dificilă mâncarea. Aceste efecte secundare dispar de obicei în câteva luni și nu ar trebui să vă împiedice să adoptați obiceiuri sănătoase pentru a pierde în greutate. Aceasta include consumul de mese mici în mod regulat pe parcursul zilei și exerciții fizice 30 de minute în fiecare zi.
În plus, un nou tip de metformin numit Glumetza s-a dovedit a fi deosebit de util pentru cei care sunt supraponderali sau obezi, pe lângă diabet de tip 2. Acest medicament este administrat pe cale orală și este un comprimat mai mic decât metforminul. Este mai puțin costisitor și are mai puține efecte secundare decât metforminul.
Într-un studiu pe termen lung, cei care au luat noul medicament au scăzut mai mult în greutate decât cei care iau doar metformină. Acest lucru este important deoarece persoanele care pierd mai mult în greutate sunt mai puțin susceptibile de a avea complicații din cauza diabetului lor.
Creștere în greutate
Dacă sunteți supraponderal și aveți diabet de tip 2, medicul dumneavoastră vă poate prescrie metformină pentru a vă ajuta să pierdeți în greutate. Cu toate acestea, medicamentul nu va fi pastila ta magică de slăbit – va trebui, de asemenea, să urmezi o dietă sănătoasă și să faci exerciții fizice. Pierderea în greutate va dura probabil doar atâta timp cât este luat medicamentul.
Metformină și pierderea în greutate
O modalitate prin care metformina duce la pierderea în greutate este că scade cantitatea de zahăr absorbită din intestine, ceea ce împiedică excesul de zahăr să intre în sânge. De asemenea, scade cantitatea de zahăr produsă de ficatul.
Un alt mod în care poate ajuta la pierderea în greutate este că îmbunătățește răspunsul organismului la insulină, care scade foamea și apetitul. De asemenea, ajută ficatul, mușchii și tendoanele să stocheze mai puțină grăsime. De asemenea, crește nivelul de glucagon asemănător peptidei-1, ceea ce crește senzația de plenitudine.
Metformina, deși nu este comercializată ca medicament pentru pierderea în greutate, a fost folosită pentru a gestiona greutatea la persoanele fără diabet. O revizuire a studiilor din 2018 a constatat că persoanele cu obezitate care au luat medicamentul au putut să slăbească mai mult decât cei care nu l-au luat.
Deși nu este clar cum metforminul duce la pierderea în greutate, unii oameni de știință cred că medicamentul modifică echilibrul bacteriilor din intestin și activează anumite enzime. Acest lucru poate reduce balonarea, gazele, diareea și durerile de stomac, ceea ce poate duce la oamenii să mănânce mai puțin. Unii oameni pierd, de asemenea, în greutate în apă atunci când au diaree, ceea ce îi face să cântărească mai puțin.
Metformina este acum prescrisă în afara etichetei de către unii medici persoanelor cu obezitate care nu au diabet de tip 2. Acest lucru se datorează faptului că s-a demonstrat că medicamentul reduce obezitatea și scade riscul de diabet la persoanele supraponderale.
Dacă vă străduiți să pierdeți în greutate, discutați cu medicul dumneavoastră dacă metforminul ar putea fi potrivit pentru dvs. Discutați despre obiectivele dvs. de sănătate și fitness, precum și despre motivele pentru care doriți să vă schimbați stilul de viață. Apoi, împreună puteți determina cel mai bun plan pentru a vă atinge obiectivele de sănătate.
Efecte secundare
Metformina este, de asemenea, cunoscută pentru a ajuta la controlul zahărului din sânge. Acționează prin afectarea modului în care corpul tău metabolizează glucoza, ceea ce îți scade apetitul și ușurează să urmezi o dietă sănătoasă. De asemenea, sa descoperit că reduce cantitatea de grăsime viscerală care este stocată în ficat și mușchi. Acest tip de grăsime este asociat cu un risc mai mare de boli de inimă și alte afecțiuni de sănătate.
Poate fi dificil să consumați suficientă energie pentru a pierde în greutate dacă aveți reacții adverse gastrointestinale, cum ar fi vărsături sau diaree. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care iau formula originală a medicamentului, potrivit unui pub de studiu
publicat în aprilie-iunie 2017 în revista „Research in Pharmacy Practice”. Forma cu eliberare prelungită a acestui medicament este de obicei asociată cu mai puține efecte secundare.
Un alt motiv pentru care metformina ar putea promova pierderea în greutate este că schimbă modul în care corpul tău simte indicii de foame. Într-un studiu mic, femeile obeze cu diabet de tip 2 au fost repartizate aleatoriu fie să ia 850 de miligrame de metformină de trei ori pe zi timp de trei zile, fie un placebo. Rezultatele au arătat că femeile care au luat doza mare de metformină au raportat că au mai puține foame și au consumat mai puține calorii înainte de fiecare masă.
Alte studii au arătat că medicamentul poate provoca o scădere modestă în greutate atunci când este luat pentru o perioadă lungă de timp. Într-un studiu din 1998, participanții care au luat metformină sau o sulfoniluree orală pentru a trata diabetul de tip 2 au slăbit mai mult decât cei care au luat un placebo sau sulfoniluree.
Cercetătorii cred că metformina poate crește sensibilitatea la insulină prin activarea căilor de semnalizare post-receptoare. De asemenea, poate reduce cantitatea de glucoză pe care o produce ficatul tău și poate încetini cantitatea de zahăr absorbită de sistemul digestiv.
Unele studii au arătat că metformina poate preveni, de asemenea, formarea de noi celule adipoase și poate promova destrămarea acestora. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege acest subiect. Alte studii au descoperit că utilizarea pe termen lung a metforminei este asociată cu creșterea densității osoase și reducerea ratei fracturilor.
Precauții
Deși este un pas important să treceți de la dietă și exerciții fizice singure la medicamente, adevărul este că metforminul este sigur de utilizat atâta timp cât urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră. Este important să faceți teste de sânge regulate, astfel încât medicul dumneavoastră să poată monitoriza eficacitatea medicamentului. Aceste teste pot detecta probleme înainte de a prezenta orice simptom și vă pot ajuta să evitați reacții adverse mai grave.
Deși rar, prea multă metformină se poate acumula în organism și poate provoca o afecțiune care pune viața în pericol, numită acidoză lactică. Acest lucru se poate întâmpla dacă rinichii dumneavoastră nu funcționează corect și nu pot elimina medicamentul din organism sau dacă beți prea multe alcool în timp ce luați medicamentul. Simptomele acestei afecțiuni includ oboseală extremă, greață sau vărsături, dureri de stomac și respirație neobișnuit de rapidă sau lentă sau lipsă de aer. Dacă aveți aceste simptome, sunați imediat un serviciu medical de urgență și spuneți medicului dumneavoastră.
Este o idee bună să începeți cu o doză mică de metformină și să o creșteți încet în timp. Acest medicament trebuie luat în timpul meselor pentru a preveni tulburările de stomac și disconfortul digestiv. Dacă aveți dificultăți la înghițirea comprimatelor sau capsulelor, puteți cere medicului dumneavoastră să vă prescrie metformină cu eliberare prelungită. Acest medicament se eliberează mai lent în organism.
Este important să evitați zdrobirea sau mestecatul pastilelor, deoarece aceasta poate crește absorbția și poate provoca reacții adverse. De asemenea, se recomandă să beți multă apă în timp ce luați acest medicament.
Asigurați-vă că îi oferiți medicului dumneavoastră o listă cu toate medicamentele, ierburile și medicamentele fără prescripție medicală pe care le luați. Aceasta include orice suplimente alimentare, deoarece acestea pot interacționa cu metformina. Spuneți medicului dumneavoastră dacă fumați sau beți alcool. Este deosebit de important să discutați cu medicul dumneavoastră dacă sunteți însărcinată sau alăptați. Acest medicament poate avea efecte adverse asupra copilului dumneavoastră nenăscut. Metforminul este sigur de utilizat în timpul sarcinii, dar trebuie utilizat numai dacă medicul dumneavoastră consideră că este necesar să vă controlați diabetul.